Vad har hänt med pelargonerna?

Jag vill gärna spara de finaste pelargonerna över vintern och tycker jag har en bra förvaring men ändå är det några som ger upp. På dessa två är stjälkarna skrumpna och helt tomma inuti, så det blir inget liv där.

Torra pelargoner

Ni som kan pelargoner – vad kan det bero på? Alla pelargoner har stått under belysning i 10-15 grader, med timer så att de får nattvila. Jag gissar att det har att göra med min skötsel. Och de här minsta är känsligast förstås. Ja, jag har ju sagt att pelargoner inte gillar mig och jag inte gillar pelargoner. Men numera finns så fina, ovanliga sorter, så jag har börjat ändra mig. Några enstaka blommar redan som den cerise med orange öga. Det verkar som att en del, den till exempel, är mer blomvilliga. Även tulpanpelargonerna verkar mer lättskötta. Eller vilken är din erfarenhet?

pelargon cerise med orange öga

9 reaktioner på ”Vad har hänt med pelargonerna?

 1. Anja

  Förvarar mina pelargoner på en inglasad frostfri balkong där det är 2-5 grader som lägst. Inget extra ljus och väldigt lite vatten. De ser ut som skrutt i februari – mars men när man beskurit dem, tagit skott och planterat om dem blir de fina igen. Några “armar” kan dö under vintern men sällan hela plantan om jag inte gör misstaget att vattna för mycket. Övervintrar också hängpelargoner på samma sätt hängande i sina amplar från en klädställning. De kräver dock lite mer vattning.

 2. Carina

  Hej !
  Jag kan inte pelargoner, men gillar Mårbacka
  Har en liten skrubb i huset, med ett litet lågt fönster mot norr
  Där finns inget element så det kan bli riktigt kallt ibland, men det fryser aldrig.
  Här ställer jag mina Mårbacka, det ryms kanske 6 st krukor, de får ingen extra belysning,
  lite vatten kanske 5-6 gånger under hela vintern, de ser ut som skrutt, risiga, taniga, halvdöda, men de flesta överlever.
  Kanske inte alla grenar i krukan, men de finaste sparas, och har de bara en stam, tar jag
  skott av den, sätter i vatten och får nya plantor.
  /Carina

 3. Mariann Jansson

  Jag är inte heller så förtjust i pelargoner. Men jag har ändå en hel del. Vissa är mer blom- och växtvilliga har jag också sett. Brukar spara dem i garaget där det är ca 6-8 grader och de har belysning med timer bland de andra växterna, ca 12 timmar men det är inte så mycket ljus. Får minimalt med vatten. Några år har kärlekspelargonierna bara stått i en påse och överlevt. De växer för kraftigt tycker jag och blommar inte så mycket. Däremot har jag en sort som är arvegods från min mor, som blommar fantastiskt. Vet inte vad den heter men den har rosa blommor och bladen har vita kanter. Den gillar jag och har många av och tar många sticklingar av den som jag brukar sälja.

  1. Tack för råden! Jag vattnar nog för mycket. Låter som en fin pelargon den där gamla. När du är igång att sälja kan jag skriva på bloggen om du har nån bild, så får den spridas mer. Jag köper gärna en stickling också. Har du lämnat in stickling till POM när de inventerade gamla pelargoner?

   Mvh Monica

 4. Jobbigt att komma ihåg. Dränerad vattning/14 dagar . Temp 6 – 10 grader. Samma förhållande för aronia och havtornsticklingsr. 75% har rotat sig. 3 mån. Kan jag skola om och vad för jord?

Kommentarer inaktiverade.