Vårt eget sätt att fira jul

Spring, spriiing vrålade jag nyss. Kasta julklappar är en kul tradition vi är ganska ensamma om. Nyss slets vår ytterdörr upp och en bekant skrek God Jul! och slängde in en julklapp. Sedan rusade han iväg för man får inte bli tagen, då har man förlorat. Så när jag vrålade “spring” satte de snabba i familjen iväg. Den kastande killen blev tagen och som straff måste han gå in och bli bjuden på fika eller godis. Trevlig tradition eller hur!

Efter julbordet blev det till att springa
Efter julbordet blev det till att springa

Julbordet dekorerade jag som ett snölandskap med bomull, äpplen och nobilisgran. Barnbarnen undrade om det skulle bli tomtar också, så då blev det så.

Snölandskap
Snölandskap

Snöbollar på tråd och en  leddljuslinga inunder snön blev mysigt. Svårare är det inte. Granatäpplen är så dekorativa så ett sådant kom också med. Om några dagar blir innehållet god ingrediens i en sallad.

Granatäpple är fint som dekoration
Granatäpple är fint som dekoration

När alla småbarnen sover blir det julklappsleken för de vuxna, och sedan  gör vi tillsammans fruktsallad som vi har till Ris a’ la Malta. Fast först åker ett gäng iväg och ska kasta julklappar. Kul att traditionen lever vidare. Var redo- vet vet var de kastar. Med det önskar jag dig en riktigt God Jul!

God Jul!
God Jul!

 

4 reaktioner på ”Vårt eget sätt att fira jul

 1. Karin

  Min farfar som var född i slutat av 1800 och pappa född 1920 berättade flera spännande historier ikring klappkastandet. Jag skulle ha skrivit upp, som så mycket annat… Min syster och jag kastade några jular på 80-talet, spännande och nog ville vi bli tillfångatagna…

 2. Gun-Britt

  Så kul att traditionen lever kvar hos er! Jag minns med glädje att det var det mest spännande på julaftonen. Hela julaftonen passade man för att lyckas fånga den som kastade och att hitta det bästa tillfället att själv kasta! Jag minns inte alls vad som fanns i klapparna, bara minnet av hur spännande det var! Tyvärr har vi inte lyckats föra traditionen vidare, p.g.a.att vi och deras kompisar inte firade julen hemma

  1. Monica Söderström

   Ja visst är det kul att få vara lite barnslig! Våra barn har övertagit traditionen men det blir lite sporadiskt. I år var de iaf på hugget!

Kommentarer inaktiverade.