Vilka små eländiga stackare

Jag kom på en bra idé för att få tomatfröna att gro. Ingen ny idé kanske. De vill ha riktigt varmt i jorden för att gro så jag satte såkrukorna i köttfärstråg som jag staplade in ovanför kylen. På golvvärmen brukar det också vara bra, men nu är det så varmt ute så det behövs knappt någon uppvärmning i huset.

Frösådd i köksskåp

Just tomatfröna gror bra i mörker, bara det att när jag kom hem efter två dagar hade allt grott och sökt ljuset med ynkliga smala stjälkar. Fort iväg under växtbelysningen och när det är dags för omplantering får jag sätta dem så djupt det bara går precis som en av läsarna har tipsat om.

Förväxta fröplantor

Även kylen är bra för frösådder, sådana som behöver stratifieras för att gro. Först får de stå några veckor i rumsvärme och sedan är en temperatur mellan -4 – + 4 grader bäst. Den är lätt att åstadkomma ute under snön, men kylen går också bra. Förutom vissa kommentarer om vad all jord, sticklingar och kvistar har att göra i kylen! När sedan värmen kommer genom att jag tar fram sådderna eller ställer utomhus så gror fröna snällt. En del svårgrodda frön går också bättre utomhus under våren för att temperaturen går upp och ner.

Frösådd i kylskåp

 

4 reaktioner på ”Vilka små eländiga stackare

 1. Anonym

  Ja, ovanpå ett kylskåp eller något annat varmt, tex lysrörsarmatur som man använder till övriga plantor, om man har sånna igång dvs, fungerar kanon. Lycka till å få ordning på plantorna! Gällande stratifiering kan ju matkällarn vara väl så bra alternativ som kylskåp, om det håller rätt temperatur. Då kanske man slipper dom där kommenterarna… Fast absolut bäst är ju som du skriver utomhus då fler faktorer spelar in på riktigt svårgrodda frön.
  Mvh

  1. Monica Söderström

   Ja lysrören ska jag prova nån gång, då ser man sina burkar och glömmer inte bort dom så lätt. Och kommentarerna är det väl inte så farligt med, lite större undringar brukar det vara när jag har vitmossa infryst, för att ha till orkidéerna.

  1. Monica Söderström

   Tack, men det är faktiskt första året på lång tid som jag sår tomater. Ha en skön helg du också!

Kommentarer inaktiverade.