Vinn vackra julrosor!

Var med och tävla om 2 barrotade julrosor, Helleborus orientalis! Läs mer under fliken “Tävling”

Julrosen, är en giftig liten skönhet, men trots det är den en medicinalväxt. Den har använts från antiken och ända fram till 1800-talet då läkarna konstaterade att den var för farlig. Många otrevliga användningsområden låter det som: kräkmedel, för att framkalla abort och man gjorde ett pulver som framkallade våldsamma nysningar för att “rena huvudet”, inte minst från dumhet! Har du skönheten i din trädgård föreslår jag att du avstår den reningen. Däremot tycker jag att trädgårdsarbete är ett förträffligt medel för att rensa tankarna!

Julrosor orientale
Helleborus orientale

 

En vackrare berättelse är legenden som berättar att Jesusbarnet i Betlehem fick en julros av en fattig herdinna. Flickan grät när hon inte hade något att ge Jesus men en ängel kom och där flickans tårar nådde den snötäckta marken växte julrosen fram.

 

Men var det verkligen snö i Betlehem? Nja… Vackert ändå precis som själva blomman. Här kan du läsa mer om julrosen och se fler skönheter.

2 reaktioner på ”Vinn vackra julrosor!

  1. Jeg skulle gjerne ha vært med på din konkurranse, men de er ikke lov å sende til Norge uten sunnhetsertfikat. Jeg elsker juleroser, men får heller kjøpe meg noen selv 🙂
    Ha en skjønn helg!

    1. Monica Söderström

      Men det var ju tråkigt, men det är bra med stränga regler, tänk t ex om vi sluppit få mördarsnigeln i våra länder!

Kommentarer inaktiverade.