3 lättskötta perenner till sommarens buketter

Många perenner ger helt perfekta snittblommor, och där finns det många fler bra trädgårdsväxter än rosor, pioner och liljor, som är givna. Så här får du tips på tre andra, av dem som finns i min trädgård. Vilka perenner brukar du använda till snitt?

  • Ifjol var den vita drakmyntan, Psysostegia virginiana ´Crown of Snow´, ny för mig.  Tålig i rabatten och hållbar i vasen. Tänk bara på att hela tiden plocka bort utblommat, så har du blommor under lång tid. Jag tycker att den är vacker också i knopp.
Drakmynta, Physostegia virginiana ‘Crown of Snow’
  • Den svartröda borstnejlikan, Dianthus barbatus ´Onyx´, har jag haft i många år. Till och med bladen går lite i svart. Visst har den en härlig färg! Den är två-årig, alltså blommar den andra året och dör sedan, men den fröar av sig så det finns hela tiden lagom många nya plantor. Se till att inte ha andra färger av borstnejlika i trädgården, – ofta säljs fröerna i en mix – för då kan den svartröda försvinna och de vanliga tar över. Borstnejlikan doftar kryddigt och gott och står riktigt länge i vas.
Borstnejlika, Dianthus barbatus ´Onyx´
  • Bolltisteln, Echinops bannaticus, har sin bästa tid på sensommaren, när de klotformade blommorna kommer. En riktig tuffing som klarar det mesta utom blöt jord och skuggigt läge. Tuff i stil är den också. Men så blev den vald till Årets perenn 2012. En bra idé är att plantera den framför tidigblommande som jättevallmo och trädgårdsiris. De trivs i samma jord och medan de blommar märks bolltisteln knappt, utan blommar upp först när de andra gett upp. HÄR på Perennagruppens sida finns mycket mer att läsa om den. Jag har inte prövat den i vas, men läser nu att den är grymt bra snittblomma, som håller flera veckor.
Blå bolltistel, Echinops bannaticus

Denna artikel är ett samarbete med Impecta fröhandel, där du kan hitta frö till dessa perenner. Just nu har de också ett bra erbjudande på tomatfröer. Alla bilder från Impecta.