Slaktat en lilja för att föröka

Vissa liljor är dyra och ovanliga, krolliljor, Lilium martagon, till exempel, då kan det vara kul att försöka föröka dem.  Om man sår frön kan det bli annan färg, men med ett fjäll från löken blir det garanterat samma. Eftersom de vita krolliljorna är av det dyra slaget, testar jag nu förökning. En krukad sådan blev över i höstas så jag tog in den till matkällaren, och den har tydligen överlevt. Så nu har jag börjat slakta den. Fjäll efter fjäll plockat jag bort, men det måste komma med en aning av basen.

Raritet ska bli fler

Tillvägagångssättet kan man läsa om i trädgårdsböcker, men jag tänkte på den holländare jag en gång interjvuade. Han hade flyttat hit i trakterna och berättade om sitt arbete i Holland. Bland annat sysslade han med att föröka liljor och berättade att han delade liljelöken i fjäll och lade dem sedan i påsar med fuktig sand, tillslöt och förvarade varmt.  På så sätt växer små liljeungar ut längs basen på varje fjäll, så det kan bli massor. Få se om det lyckas lika bra för mig. I alla fall kul att testa, och originallöken klarar att leva vidare med några fjäll färre. Nu ligger mina fjäll i burkar med sand, lite sand ska de också få ovanpå och så lite vatten och ett lock. Sådan här förökning har jag aldrig testat. Har du? Då är jag nyfiken på hur det gick.

PS: Snart tävling om fin trädgårdsbok! DS

Föröka liljor med fjäll