3 viktiga punkter : Så lyckas vinterlagring av potatis

Vilka rekordpotatisar i år! Kan det bero på den långa varma sommaren? Eller att jag satte många små. Det sägs att små sättpotatis ger få att skörda men stora. Fast jag vet fler som fick jättepotatisar. Så då är det väl sommaren då…och att vi har vattnat ibland.

Nästan 4 hg var den största

Barnbarnen hade kul i potatislandet, klart det är kul när man hittar jättepotatis!

Många hjälptes åt och alla fick smakpotatis med sig hem. De största förstås!

Så här gör vi för att potatisen ska hålla sig bra:

1. Två veckor före upptagning klipper vi bort blasten och kastar bort den. Inte till komposten om den skulle fått lite bladmögel. Medan potatisarna ligger i jorden och väntar tjocknar skalet så de blir tåligare. Om det blivit mögelsporer på jorden från eventuellt bladmögel på bladen så hinner det försvinna före upptagning. Annars kan potatisarna smittas och ruttnar då under lagring.

2. Upptagningen görs helst i torrt väder för att hindra mögelsporer att spridas.

3. Potatisskörden får så ligga och torka till sig i källarvåningen där det är ca 15 grader, alltså inte så kallt som i matkällaren. När de legat där i två veckor är de klara för att ställa in i matkällaren där det ska vara svalt, men inte under 4 plusgrader.

Vi har odlat bara vår favoritsort ´Amandine´, en delikatesspotatis som både är tidig och håller sig fin hela vintern. Visst finns det att köpa men ekologisk hemodlad är ändå bäst.

Vår favoritpotatis ´Amandine´