78 olika pioner – nog blir man ha-galen!

Snart kan du läsa min artikel om pioner i Trädgård Norr! Resultatet av sommarens besök i en fantastisk pionträdgård i Örnsköldsvik. Så mycket som 138 pioner finns där, varav 78 olika sorter/arter. De flesta pioner är väldigt härdiga och dessutom långlivade och tåliga, så i Norrland är de ett perfekt val. I artikeln kan du också läsa om hur man väljer pioner för lång blomning. Så under halva sommarn kan man fixa blomningen med bara olika pioner!

Namnlös rosa pion hos Maud red
Namnlös rosa luktpion

Jag blev förvånad över den stora variationen, förr tänkte jag att de flesta rosa liknade varandra, vita likaså och så fanns det röda. Men trädgårdens ägare Maud har hittat så många rariteter som du kan se i artikeln. Här visar jag några bilder som blev över. En del pioner har hon skaffat utan namn och ibland har de inte sett ut som det namn de haft, men inte mindre fina för det.

Röd namnlös luktpion
Röd namnlös luktpion

På min önskelista står nu massor av dem jag såg. Farligt att åka runt och fota på det här sättet! Först på önskelistan står ´Madylone´, rosa med gröna strimmor, ´Salmon Beauty´ som från att se ut som en rosenknopp slår ut till en jätteblomma som skiftar i färg under utvecklingen, den ovanliga fyrartshybriden ´Starlight´ och många fler. Skaffa tidningen så får du se dem där! HÄR kan du köpa lösnummer.

´Coral Fay´ hybridpion
´Coral Fay´ hybridpion

´Coral Fay´ är en hybrid med gener från dillpion, bland annat, och blommar förstås tidigt på säsongen precis som sina föräldrar. Jag gillar de skålformade blommorna med rundade kronblad.

Namnlös rosa fylld pion köptes som enkel
Namnlös rosa fylld pion köptes som enkel

Ibland kan det bli ett riktigt fynd även om det egentligen blev fel!

 

2 reaktioner på ”78 olika pioner – nog blir man ha-galen!

    1. Monica Söderström

      Det är riktigt farligt att ha sett hennes trädgård med betydligt fler än de 24 sorterna i artikeln. Det blir till att gräva, och gräva….

Kommentarer inaktiverade.