Äggets dag!

Andra fredagen i oktober firas äggets dag – alltså igår. Vi firar nu med en härlig sockerkaka med bästa äggen som köper vi hos vår granne i Överbilla. Riktiga hemägg med en gula som sommartid nästan är orange av allt grönt de får äta och så nyvärpta att man inte kan skala de kokta äggen utan får gröpa ur innehållet! Dessutom glada hönor som trivs på landet.

Sockerkaka med romfyllning (2)
Hemägg med äkta färg på gulan

En period ansågs det farligt att äta mycket ägg, men nu har pendeln svängt och det är nyttigt igen. Ett medelstort ägg ger bara ca 80 kcal och innehåller massor av nyttigheter, exempelvis alla vitaminer utom C. Praktiskt förpackat i sitt skal att ha med som mellanmål och hållbara långt efter datumet på förpackningen. Som kokta håller de en vecka i kylskåp, bra snabbmat om man kokar många på en gång. För att inte blanda ihop med okokta brukar jag krossa skalet lite i ena änden på de kokta.

Romfyllning av smör,socker, mjölk och romarom
Romfyllning av smör,socker, mjölk och romarom

Visste du att om man förvarar äggen med den spetsiga delen neråt så håller de längre? 2-3 månader håller de i kylskåp. Ett färskt ägg känner man igen på att det flyter om man lägger det i vatten. (Alla fakta kommer från Tidningen Land)

Firar äggets dag med en gobit!
Firar äggets dag med en gobit!

 Receptet till den goda äggkakan gissar jag att du vill ha, så jag ber att få återkomma. Håll utkik!