Höstens lysande avskedsuppvisning

Spieaea CandlelightFast jag tycker bäst om våren skulle jag inte vilja avstå hösten. Det är så mysigt att sitta inne i stugan och elda i täljstenskaminen, och tänk vilka lysande dagar med alla höstfärger! Den lilla spirean ´Candlelight´ som är limegrön hela sommaren tar ett sista tag före vintern. Med de bruna fröställningarna är den användbar i dekorationer. HÄR kan du se en bordsdekoration där jag har använt spirean.

Den vingade benveden, Euonymus alatus, vill inte vara sämre den och börjar byta färg till lysande cerise. Sällskapet bakom är smällspirea, Physocarpus opulifolius, ´Dart´s Gold´ och den mörkröda heter ´Summer Wine´. Under sommaren är ´Dart´s Gold´ lika limegrön som spirean brukar vara, men mörknar lite under hösten.

Vingad benved , smällspirea Dart´s Gold och Summer Wine

Euonymus alatus ´Compactus

Benveden med sortnamnet ´Compactus´ är ny hos mig för i år. Den har större blad än den vanliga, blanka och mörkgröna under sommaren, och busken blir bara meterhög med täta grenar. Den uppges härdig till zon 4, men håller klimatförändingen i sig ska den klara sig även här på norrsidan i Nordingrå.

Ett av mina favoritträd är ullungrönnen, Sorbus ´Dodong´, inte bara för den magnifika höstfärgen utan för sommarens blanka mörkgröna blad som ger lite exotisk känsla. Men så kommer den ursprungligen från Asien.

Ullungrönn ´Dodong´

Klicka HÄR så får du en förklaring till varför det blir höstfärger. På engelska, men om du högerklickar och väljer “Translate to English” kan du sedan klicka för svenska. Annars är det värt att titta på sidan bara för bilden. Den överträffar då mina stackars höstfärger!