Äppelträd med många sorter, vilken härlig lyx!

Familjeträd kallas sådana som har flera sorter inympade. De finns färdiga att köpa, ex hos BillaBlom, vi har fyra sorters, och fem sorters, superhärdiga träd, en del klarar sig ända till zon 7. Trädet på bilden är mitt eget som jag nu har 11 inympade sorter på, och fler ska det bli. Precis som med godispåsen är det kuligare med en blandning av flera sorter. Man får lust att smaka fler och fler.

Gyllenkroks Astrakan och Lobo
Gyllenkroks Astrakan, Lobo och Melba

En del säger att det är svårt att beskära ett familjeäppelträd, men jag skulle säga att all beskärning är en svår konst som man inte lär sig “över en kafferast” eller genom att googla på webben. Efter ha gått trädgårdsutbildning genomför jag under året en högre beskärningsutbildning, och jag måste säga att jag fortfarande har frågor. Den som köper ett familjeäppelträd gör klokt i att anlita någon med adekvat utbildning de första viktigaste åren, och vill man inte det kan trädet växa fritt, det kan dock bli veka grenar som böjs ner av frukten och trädet blir inte så långlivat som man kan önska.

Melba, Säfstaholm, Gyllenkroks Astrakan
Fr v Melba, ? Säfstaholm, Gyllenkroks Astrakan

Ett familjeäppelträd är ett år äldre än andra träd så det ger frukt bara efter något år, då kan du börja provsmakningen. Som en påse lösgodis men nyttigare! Melba vann provsmakningen hos oss!