6 olika körsbär för norr kommer från världen runt

Alla 6 är härdiga till minst zon 5. De flesta är inköpta från vår finske leverantör som har hämtat hem dem från olika länder. ´Chokladkörsbär´, z 6,  har sålt bra i många år nu, det är en rysk sort. Höjden är 2-2,5 m. Redan som små buskar får man bär.Vi har också det kanadensiska körsbäret `Carmine Yewel´ som blir 1,8 m hög. Lite lättare att plocka och sköta med sin lägre höjd. Den busken, chokladkörsbäret, och lettisk låg som är slut, har alla ett Brixvärde på 8,5-9. Värdet anger hur sött bäret är. Smaken kan förstås ändå variera, det är ju inte bara sötma. Chokladkörsbäret anges också ha lite mandelsmak. Som måttstock kan vi jämföra med bigarrå som har Brixvärde 13-15.
Bigarråer i Norrland

Jag har tidigare nämnt det pärlemorvita ´Snövit´som kommer från Kina där det blir 40 grader kallt. Det sas blomma med vita blommor med lite rosa i. Så då föll jag för det och så blev det ett till körsbärsträd ifjol, i vår trädgård. Hör och häpna, så blommar lilla Snövit redan nu, fast det bara växt på platsen sedan i höstas! Jag ser då inget rosa i blommorna men ser med spänning fram emot bären. Och fåglarna får sitta och vänta på att bären ska mogna till rött och jag får bären själv! 2-2,5 m blir trädet. Här är Brixvärdet 15!

Bigarrå Fryksås (1)

Vår fjärde sort är ´Sikkola´, z 6, en finsk sort som är den mest sålda i Finland, på grund av sin härdighet. Den har klarat -40 grader. Den tillhör surkörsbären men är sötare än de vanliga och god att äta. Brixvärdet är 6,5. Ofta blir det frukt redan året efter plantering, och bären mognar i mitten av augusti. Höjden är 3 m och vi säljer ´Sikkola´som uppstammat träd. Är även ett dekorativt min träd med härlig vit blomning. Den femte sorten ´Huvimaja´ liknar ´Sikkola´, är lika härdig och med samma Brixvärde, men ger dessutom en extra stor skörd. Den är en bra pollinerare för de flesta andra körsbär.
Bigarrå Fryksås (2)

En sjätte sort erbjuder vi hos BillaBlom och det är en äkta bigarrå, ´Fryksås´. Den är ympad på grundstam (roten) Gisela, så den blir bara 40 % så stor som en vanlig ´Fryksås´. Dessutom gör grundstammen som är svagväxande (växer långsamt) att trädet blir härdigare än annars. Så här finns ett tillfälle för att få egna bigarråer. Välvuxna exemplar står och väntar på sin nya ägare. HÄR kan du läsa mer om hur körsbär vill växa. Och HÄR lite mer råd för planteringen.

Som du har märkt hinner jag inte blogga ofta, då vi är mitt i ruschen för växtförsäljningen. Men följ mig gärna också på Instagram, där hinner jag få in något intressant emellanåt. Här på sidan till höger finns en knapp för Instagram.

Sedan finns ju massor av inlägg sedan tidigare. Skriv in i sökrutan uppe till höger, det du vill läsa om, eller välj en kategori som är intressant.