Är vi svenskar beredda på katastrof?

Vi bor i ett rikt välordnat land, vi har sluppit krig och stora naturkatastrofer. Klart att vi har det bra. Men vi har inte beredskap om det skulle bli en katastrof av något slag. Vi importerar hälften av allt vi äter och dessutom behöver vi köpa in bränsle med mera för att bönderna ska kunna odla vår och kossornas mat. Förr fanns det beredskapslager, men det har våra beslutande aningslöst lagt ner. Och dessutom bantat försvaret och sålt anläggningar som nu behövs! I Finland är man självförsörjande på livsmedel till 80 %, men så har de krig och svält i färskt minne. Vi är nog för ljusblå. Men det finns s k preppers som har ett lager av mat och förnödenheter, ja till och med en färdig flyktplan och en bil som står klar. Så långt behöver man inte gå, men vi måste börja ta eget ansvar då samhället inte gör det. Nu är det upp till var och en. Vi lever i ett mycket sårbart samhälle fast vi på landet har lite större möjligheter att klara oss. Därför kommer det att skickas ut information till alla hushåll om hur vi ska ordna vår hemberedskap. Någon gång i maj kommer det från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

När elen är utslagen behövs kontanter om man ska kunna handa. Och ficklampor med batterier för att ta sig fram. Foto Thomas Henriksson MSB

Ett litet lager med konserver, vattendunkar och spritkök kan göra att även den som bor i lägenhet klarar några dagar vid exempelvis ett strömavbrott. Och kontanter behövs för att kunna handla. Och vi som har en trädgård kan kan odla vår mat och lagra rotfrukter och potatis över vintern. Någon påstod att man kan leva på bara potatis, för den innehåller alla ämnen man behöver. Se på dennas intressanta video så får du veta allt om hur mycket vi köper, vad vi skulle kunna använda och vad vi måste ändra på. Den handlar mest om odling av mat, men är en bra väckarklocka även för den som inte har möjlighet att odla.  Många fakta man inte visste förut. Får vi problem med import av mat ligger vi illa till. Exempelvis så är det bara 3% av frukt och bär vi köper, som kommer från Sverige, medan vi låter massor av frukt ruttna i trädgårdarna.

Det vore intressant att höra om du har tänkt på att lägga upp ett krislager. Skriv i kommentarer!