Årets pelargon 2015 ´Violino´har till och med charmat mig

Jag köper inte pelargoner i första taget, men denna ljuslila skönhet med mörka blad kan jag inte neka. Den är mer lättskött än de ljuslila som fanns förut och ska även klara dåligt sommarväder. Den hör till serien Moonlight med mörka blad och stjälkar – ett extra plus! Pelargoner från denna serie sägs hålla länge, och växa fint utan att få gula blad. Något för mig som inte riktigt går ihop med pelargoner!

Violino årets pelargon 2015 Foto AC Blomsterfrämjandet

Som alla pelargoner ska den stå varmt, skyddat och ha så mycket sol som det går. Det är bra att blanda in grov sand så jorden blir porös och ladda på med extra näring. Speciell pelargonjord finns annars om man inte vill blanda själv. Jorden ska torka upp mellan varje vattning. Som vanligt är det bäst att gödsla svagt vid varje vattning istället för en gång per vecka.

Violino årets pelargon 2015 Foto AC Blomsterfrämjandet  (2)

Jag kan tänka mig att ´Violino´ blir fin ihop med olika vita nyanser och purpurbladiga växter. För att få mycket blomning är det viktigt att ta bort allt utblommat. Sommartid trivs ´Violino´ bäst utomhus, det passar mig bra då jag den tiden helst inte vill sköta om några inneblommor.

Bilder:Blomsterfrämjandet/Annica Christensen