Årets perenn 2013

Dagliljan, Hemerocallis blev vald till Årets perenn 2013. Som alla sina föregångare är den frisk, härdig och vacker. Alla perenner som valts under åren är särskilt värdefulla trädgårdsväxter som fyller sin plats i varje trädgård. De här lättskötta växterna har sitt värde i att de blir en bra och säker stomme som alltid finns kvar i trädgården. Som krydda kan du då chansa på lite ovanligare, svåra växter.

SummerWine - en favorit i min trädgård!
Artic Snow blommade vackert hos mig i somras fast den var nyplanterad
Strawberry Candy

Dagliljan trivs i alla jordar, i halvskugga och i full sol, den växer bra i torra lägen, liksom i lätt fuktighetshållande jordar. För att den ska trivas extra bra bör du gödsla, när du rensat bort de vissna bladen på våren. Dagliljan tillhör inte liljeväxterna som man kan tro, så därför slipper man de försmädliga liljebaggarna!

Blomman står bara en dag, men på varje stjälk finns många knoppar som slår ut eftersom. När dagliljorna inte blommar är de ändå fina med sina långa böjda blad. Speciellt vid kanten av en damm blir det fint. Både blommor och blad är bra till snitt.

Inte mindre än sju olika dagliljor är valda för 2013. Här får du bild på alla. Sedan har du vintern på dig att drömma och planera vilka av dessa du vill ha! Det är inte klokt att plantera alla sorter som finns, eftersom de är 72 000! Om du skulle plantera 10 sorter per dag fick du hålla på i 20 år!

Happy Returns
Pardon Me
Pandoras Box
Mauna Loa