En riktig god efterrätt blev det på lördagskvällen. Den tog lite tid i anspråk, men går att snabba på med vanlig köpeglass istället för semifreddo. Kaffekolasåsen är såå god, även för en icke kaffedrickare som mig!
Semifreddon :
6 portioner
100 g vit choklad
3 ägg
1 dl florsocker
3 små bananer
2 dl Linddahls kvargyoughurt vanilj eller vaniljkesella
Kaffekolasås:
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
3 msk kaffelikör ex Kahlúa
1/3 dl stark espresso
2 msk smör
Topping:
1 dl kokosflingor
Sätt ugnen på 175 grader. Riv chokladen grovt och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Rosta mitt i ugnen tills chokladen är ljusbrun, ca 5 minuter. Den bränns lätt. Låt svalna.
Vispa äggulor och socker. Mixa bananerna fint och rör ner i äggulesmeten tillsammans med kvargyoughurten. Rör ner den smulade chokladen. Vispa grädden hårt och blanda ner. Gör samma med äggvitorna (tänk på att vispen måste vara fettfri, alltså noga diskad!). Rör om försiktigt. Lägg i form, plasta den och frys i ca 4 timmar.
Såsen: Koka alla ingredienser utom smöret i en kastrull i ca 10 minuter tills såsen tjocknat lite. Rör ner smöret och låt kallna. Jag gjorde espresson av snabbpulver och tog extra mycket av pulvret. Det blev gott ihop med semifreddon.
Topping: Rosta kokosen i het stekpanna utan matfett. Rör om hela tiden.
Låt den hårdfrusna semifreddon stå i kylen en stund för att bli halvmjuk, skeda upp, häll på sås och toppa med kokos. Gottigott!
Du fresterska! Vad gott det ser ut!
Roligt det du skriver om kaffesås. Jag tycker inte om att dricka kaffe och har aldrig tycket om det, men gillar, kaffesmaken i annat som t ex glass, karmeller, bakelser. Lustigt att det finns en till som jag!
Ha en fin söndagskväll!!!