Bär och frukt från Kalifornien

För första gången fick jag smaka minikiwi och en ny sorts plommon under vår 3-veckors semester i  Kalifornien med omgivande stater.  Massor av odlingar kantar vägarna med allt från vindruvor, frukt och bär till bomull och pistagemandel. I detta idealiska klimat växer det mesta, dock finns ett stort problem som vi slipper – vattenbristen. För fjärde året är det svår torka och det är vattenransonering i hushållen. I butikerna fanns minikiwi i små askar, så jag var tvungen att prova. Min egen planta har inte gett frukt än, så jag var spänd på hur de skulle smaka. De blev godast efter några dagar i värmen och smakar sött, liknande vanlig kiwi och sötare än krusbär. Man äter dem med skalet. En annan nyhet var Plumots, en korsning mellan plommon och aprikoser. Stora och fina men inte speciellt annorlunda än vanliga plommon tycker jag.

Plumots och minikiwi

Vi hann med en sväng till Fresno i Central Valley , ett stort odlingsdistrikt. Det fanns inte mycket att se av odling så här sent i september-oktober, men tidigare på året måste det vara härligt att se all mognande frukt. HÄR kan du hitta Fruittrail, en slinga där man kan köra runt och se dignande odlingar och handla i lokala fruktstånd. Eller så kommer man tidig vår och åker Blossom Trail när alla frukt- och nötträd blommar.  HÄR får du en idé om hur det ser ut!

Vi hittade i alla fall en jättestor market med lokalt odlat. Priserna var faktiskt höga, trots att det här inte gällde ekologiskt odlat. Annars ser man ofta ordet “Organic” numera. Precis som hos oss börjar många konsumenter efterfråga sådant. Det som var kul med denna market var att vid ingången fanns ett stort bord, med “sample” – alltså provsmakning. Och det gällde inte några småbitar här, utan hela frukter och massor av olika sorters russin, allt lokalodlat. Så det var bara att proppa i sig. Amerikaner är trevliga och inleder ofta ett samtal. En man berättade att det odlades vindruvor stora som plommon i trakterna. Man kan tänka sig hur de klasarna ser ut!

provsmakning i Fresno

Så fanns det stora lådor med andra sortering, lite skadade eller ojämna frukter, som vi köpte med oss för ca 5 kg för 5 dollar. Den lådan räckte ett antal dagar bak i bilens bagage!

Fruktlåda i Fresno

Bredvid de stora fruktlådorna fanns en personvåg – för säkerhets skull…