Bästa bären i trädgården

Många goda och nyttiga bär finns det och alla har nog sin favorit. Blåbärstry är i vilket fall som helst det allra nyttigaste bäret. Så då säger jag ; det bästa bäret! Den vilda sorten kallades “den eviga ungdomens bär” i Ryssland. Ska vara bra för hjärtat och för synen bland annat. På BillaBlom så har blåbärstry varit den mest efterfrågade busken i år. Både tack vare en artikel i Trädgård Norr, och även för att kunskapen om bäret börjar sprida sig.

Blåbärstry ´Anja´

Det blir så mycket bär på vår buske i år, så jag kan jag äta dem till frukost i många dagar. De trillar inte av så lätt fast de är mogna. Busken är sorten ´Anja´, den enda svenskförädlade blåbärstry jag känner till. Den används som marktäckare i offentliga planteringar, här i  Örnsköldsvik i närheten av Elite Hotel till exempel. Att busken skulle bli mycket större än som sas (3 st/m2 rekommenderas) och ge så mycket bär var jag inte beredd på. Den är självfertil, väldigt tålig och härdig. Och inga ogräs göre sig besvär! Se busken i videon!

Fler blåbärstrysorter finns, både från Ryssland och Kanada. Av dem behöver man kombinera 2 olika för pollineringen. De kan bli större än svartvinbärsbuskar och smaken liknar blåbär. Av alla sorterna har vi buskar kvar hos BillaBlom. På sorten ´Anja´ känns en viss beska men de ryska och kanadensiska är sötare. Fast nog är ´Anja´ också god. Jag går och plockar munnen full varje dag. Oj, oj, vad frisk jag ska bli!