Beata och Sofia- goda och gulliga marktäckare

Allåkerbäret kan användas som marktäckare lite varstans. Ljust läge med vandrande skugga är bäst, så då tänker jag att de passar under buskar och träd. Idealiskt med både vacker blomning och goda bär med en fin arom. Allt rotogräs måste först bort före plantering, det gäller ju för alla marktäckare. Flocknäva, Geranium macrorrhizum och Waldsteinia, som är mer robusta marktäckare behöver också ogräsfri jord. Ingen marktäckare kan utrota ogräs, men väl hålla det effektivt borta när de vuxit till sig. HÄR kan du läsa mer om flocknävan.

Allåkerbär Sofia och Beata
Allåkerbär Sofia och Beata

Allåkerbäret trivs med ett lågt pHvärde, under rododendron och amerikanska blåbärsbuskar till exempel, men även i neutralt pHvärde upp till 6,4. Under äppelträdet kanske, man ska ju inte låta gräset växa där och ta all kraft. En del håller öppen jord runt träden, men med låga växter som perenner el små buskar, gynnas mikrolivet, löv och skräp kan ramla ner mellan bladen, och maskarna tar hand om det samtidigt som de luckrar jorden med sina gångar. Bären mognar i slutet av juli, så när det är dags att plocka äpplen gör det inget om man behöver trampa lite på plantorna.

För pollineringen behövs flera sorter, här på BillaBlom har vi Beata och Sofia som passar ihop och ger en stor skörd. När det blir riktigt mycket kanske man kunde få stoppa några burkar i frysen elller göra åkerbärslikör! Gott vilket som!

En reaktion på ”Beata och Sofia- goda och gulliga marktäckare

Kommentarer inaktiverade.