Marktäckare istället för ogräs och bra nybörjarblomma

Det finns många växter som fungerar som marktäckare, alltså att de täcker hela jordytan, så att ogräset tynar bort i brist på ljus. Dessutom behålls fukten i marken och näringen faktiskt också. Utan att det blir fult kan vissna blad och växtdelar ligga kvar under de täta växterna, förmultna och ge mat åt mikroorganismer och daggmaskar.  I en öppen jordyta bryts näringen ner fortare.

Tålig marktäckare sol skugga torka
Flocknävan ´Spessart´ som underplantering till äppelträdet

Flocknävan, Geranium macrorrhizum, trivs både i skugga och sol och den tål torka.  Bladen får fina höstfärger och blomningen är kort men fin. Den cerise flocknävan är den snyggaste, tycker jag. Det finns också ljusrosa och vita med rosa knoppar. Alla nävor är idealiska nybörjarblommor, väldigt lättskötta, det enda eventuella problemet skulle i så fall vara att en del sprider sig lite för mycket.

Cerise flocknäva
Den cerise flocknävan har precis börjat blomma. Kungsnäva i bakgrunden

I skuggan och under stora träd där nästan inget vill växa är flocknävan ett bra alternativ, en rundel med marktäckare runt alla träd är en bra försäkring mot skador från gräsklippare och trimmer, dessutom. Nyplanterade träd bör ju inte heller ha gräsmatta runt stammen de första åren, för då konkurrerar gräset om näring och vatten. Tänk på hur mycket gräset växer på en hel sommar!