Berberis med färg

Höstens färger gör en så glad. Tur det när kvällarna är mörka och kylan kommer krypande. En gulbladig berberisbuske som brukar vara omtyckt när vi visar trädgården är ännu snyggare nu än på sommaren då den är enfärgat limegul. Nu skiftar den i många färger. Passar också bra ihop med den gråsilvriga japanska malörten, Artemisia schmidtiana ´Nana´ som kantar rabatten. Sortnamnet till berberisbusken har jag tappat, men det blir till att leta fram, då några har beställt den inför nästa år.

Gulbladig berberis (1)

De berberishäckar som fanns förr var inte omtyckta. Vansinnigt taggiga men ett effektivt stopp för barn och djur förstås. Du har kanske hört skrönan om han som ramlade ut genom ett fönster och landade i en berberishäck. I flera år vandrade taggarna runt i kroppen och kom ut genom huden! Men en enstaka buske i rabatten blir inte några problem, jag har inte stuckit mig på busken. Sedan rensar jag förstås inte mycket ogräs där jag odlar i sand och gräsklipp, men slipper man bara krypa in och rensa i en häck så ska det gå bra. Berberis finns i många nya varianter, den rödrosaflammiga ´Rose Glow´ har jag haft i många år och den är fin hela växtsäsongen precis som den gulbladiga. Alla buskarna har bär nu på hösten, som är ätliga. Hur de smakar och vad man använder dem till vet jag inte. Någon av er läsare vet säkert, så tipsa gärna!

Gulbladig berberis (2)