Gammaldags fläsklägg med nya tillbehör

Fläskläggen för 20 kr kilot som ligger i affärens kyldisk ser kanske inte så aptitlig ut, men blir en både god och billig middag. Eftersom man kokar med benet kvar blir det extra gott. Det tar tid med kokningen så riktig slow food är det. Förr serverade man med rotmos, något som jag aldrig gillat, fast vem vet, vad jag skulle tycka nu. Men idag har jag tillagat rotfrukterna på ett modernare sätt, som ugnsrostade. Rotfrukternas sötma kommer fram och läckert ser det ut. Speciellt tycker jag att palsternackan blir god i ugnen. En sås med smak av senap, ingefära och vitlök hittade jag HÄR. Fast jag valde söt senap och uteslöt honungen. Gräslöken hoppade jag också över.

Fläsklägg med ugnrostade rotfrukter

Kokt fläsklägg

1 rimmad fläsklägg 1-1,5 kg
vatten som täcker
1 morot i bitar
1 lök i bitar
1 tsk malen kryddpeppar

Koka upp vatten i en kastrull och lägg det sköljda köttet i det kokande vattnet. Då slipper du skumma vilket behövs om du lägger köttet i kallt vatten och sedan kokar upp. Lägg i moroten och löken och kryddpepparen. Inget salt behövs eftersom fläskläggen är rimmad med salt precis som en julskinka. Låt koka under lock tills köttet släpper från benen. Det tar ca 1,5 timme. Häll av buljongen (den kan sparas till en soppa) och låt köttet svalna så pass att du med fingrarna kan plocka ur köttbitarna. Skär upp till fina bitar.

Ugnsbakade rotsaker   225 grader i ca 30 minuter

Skala alternativt borsta valfria rotsaker och skär dem i skivor eller tjocka strimlor. Lägg i en långpanna och ringla över lite olja. Vänd runt rotsakerna så allt får del av oljan och ställ in i nedre delen av ugnen. Rosta tills de är mjuka men med lite tuggmotstånd. Rör om ibland. Salta och peppra efter behag.

Servera med såsen.