Bergvallmo är lättodlad i norr!

Nu tömmer jag USB-minnet på bildvisningen om olika trädgårdsstilar för Designkursen igår och plockar fram bilder för nästa visning. Kaskadbergvallmon måste med – ett praktexempel på det som trivs i norr. Imorgon vid trädgårdshelgen i Bollsta är mitt ämne “Lyckas med odling i norr”, och strax innan talar Miriam Åkerblom om att välja rätt växter för norrländsk klimat. Efter det kan lyssnarna åka hem med “råg i ryggen”. För visst kan man lyckas i norr, och riktigt bra också!

Meconopsis napaulensis
1,5 m hög, den häftigaste bergvallmon du kan hitta!

Kaskadbergvallmon gillar ett svalt klimat och gärna lite skuggigt. Mina finaste exemplar av olika bergvallmo har jag på norrsidan av huset. De gillar lågt pH, men jag odlar dem i sand och gräsklipp, då har pH ingen betydelse och sand ge den där fina dräneringen som bergvallmon behöver. På flera år har jag inte haft någon kaskadbergvallmo, fattar inte hur jag kunde glömma den. Men nu har jag beställt frö.

Meconopsis napaulensis
Kaskadbergvallmo, Meconopsis napaulensis, strimmig i gulvitt och rödrosa

Men nu ska jag plocka fram bilder för imorgon. Det blir om att plantera ett äppelträd på rätt sätt med rätt jord och om hur man kan odla många sorters rosor även i norr och mycket mer. Praktexempel från en trädgård i närheten, som har 500 olika rosor! Det är så man tror att man drömmer!