Bergvallmo i osannolika nyanser

I min rabatt på norrsidan av huset har många bergvalllmo, Meconopsis, fått sin plats. en av de allra vackraste blommorna och ovanliga dessutom. Nu blommar de i olika nyanser, från den vanligaste himmelsblå till lila, ljus purpur och mörk purpur. Jag har märkt att de trivs extra bra där på norrsidan. För många år sedan la vi dit sand, 0-8 mm grovlek, då när Nils Åkerstedts metod var i ropet. Ett tjockt lager gräsklipp la jag varje år ett tag men numera slänger jag bara på lite gödselkorn. Här är det väldränerat men regnet kommer ändå till, så de trivs och blir till större och större ruggar för varje år. De gillar inte för mycket värme så just här i norra Sverige har vi fördel.

Stor bergvallmo, Meconopsis x sheldonii

Många misslyckas med bergvallmo, men då rekommenderar jag att testa Åkerstedts metod. I vilket fall gillar bergvallmon lite lågt Ph. I sand har pH ingen betydelse. Sedan kan det vara bra att ta bort frökapslarna alllt eftersom blommorna vissnar, så de inte tar kraft. Dessutom blommor vallmon längre på det viset.

Lila bergvallmo, Meconopsis grandis

Jag brukar skaffa frö från STA; Sällskapet Trädgårdsamatörerna. Så jag har sått en del olika sorter under åren. Etiketterna vid plantorna har en förmåga att försvinna så jag kan inte säga säkert vad som är vad. Av Meconopsis grandis har jag i alla fall haft olika fröpåsar där det stått ´Hensol Violet´´Burgundy´, purpur, lila. Men jag vet i alla fall att de är bland det vackraste man kan se i en trädgård. Och hos BillaBlom kan du köpa både den himmelsblå och den lila.

Ovanlig färg på bergvallmon

En liten bergvallmo, bara någon dm hög och lite småtaggig är denna sötnos.

Låg bergvallmo, vackert med liknande ögon med ögonfransar

Den bergvallmo jag har mest av är mörkare än första bilden. Den trivs enormt och klarar sig även i solen fast den kan bli lite bränd. HÄR kan du se den. Prova bergvallmo du också – en verklig skönhet!