Följ med på min pionfrossa!

Pionerna slår ut allt eftersom, det gäller att hänga med i värmen så jag inte missar någon. När jag var till en pionträdgård för några år sedan för att skriva en artikel, blev jag också smittad av pionsjukan! Sedan dess har jag planterat många pioner och nu börjar jag få belöningen.

Pion Peter Brand och White Cap

De vanliga är absolut fina, men det finns så stor variation. Pionträdgården jag besökte hade 150 st, så till slut vet man knappt vilken som är vackrast. Fast en ligger ändå nära första plats. ´Salmon Beauty´ blev jag så fascinerad av, så jag fick en liten planta av trädgårdsägaren. Nu har den kommit med 2 maffiga blommor. Det speciella med denna är de olika utvecklingsstadierna. Först ser den ut som vackraste rosenknoppar, sedan slår den ut som en vacker fylld pion, och bleknar till en underbar nyans innan den vissnar.

Salmon Beauty i knopp
Salmon Beauty utslagen
Salmon Beauty strax före vissning

En vanlig sort, ´Festiva Maxima´, som utslagen är vit med lite strimmor är faktiskt svagt rosa i början. Sedan jag skrev detta har en expert  gett utlåtandet att detta är ´Shirley Temple´. ´Festiva Maxima´ är inte rosa i början. Hela tiden förändras det i pionträdgården så jag gör en runda så fort jag kommer hit för att inte missa något. Från nästa vecka har vi öppet bara en dag i veckan på BillaBlom, så då får jag njuta helt av alla blommor här i Salsåker. Öppettider hiitar du under fliken BillaBlom. Det är som en explosion nu, av all värme, många rosor har också kommit igång.

´Festiva Maxima´ önskade jag mig länge, när jag började med trädgården. Nu finns det så otroligt många andra sorter att välja på, speciellt om man är med i Pionsällskapet. Jag har gått ur nu, för att inte förledas till att köpa fler pioner, ha, ha!

Festiva Maxima med vackra röda strimmor som utslagen är det inte enligt en expert, utan Shirley Temple. Fin den också…

Från Pionsällskapet köpte jag ´Miss America´, den var rätt billig men inte så särsklid, tänkte jag. Nu när den blommar första gången ändrar jag mig…

Miss America pion

Förr tänkte jag att det finns vita, rosa och så röda pioner, ingen större variation. Men jag kunde inte ha mer fel! När jag skrev min artikel fick jag både se stor variation, och lära mig allt om hur man planterar och sköter pioner. Artikeln finns publicerad i Trädgård Norr för några år sedan och ska även komma i en större trädgårdstidning. Min trädgård är nu befolkad av de där jag inte visste fanns, den ena ovanligare än den andra. Men inte mer svårodlade för det. Den ljusgula luktpionen köpte jag för många år sedan på trädgårdsmässan i Stockholm, men den blommar först i år. Felet var inte sandjorden utan brist på näring. När jag börjat med benmjöl har det blivit fart. Gula pioner är ovanliga och eftertraktade, det kan man väl förstå när man ser denna ljuvliga skönhet!

Gul kinesisk luktpion, namn okänt

Efter så många år är etiketten borta, det var ett kinesiskt namn, minns jag. Den finns knappast att köpa längre.

Gul kinesisk luktpion

En riktig maffig pion var ´White Cap´som i år fått så stora täta blomhuvuden. Jag har fått lära mig att det tar några år för en pion att visa sitt rätta jag. Så nu är ´White Cap´ där. Allt benmjöl gör nog sitt till också plus att det är lerjord i pionträdgården. Där trivs de flesta pioner.

White Cap pion

Många många fler sorter blommar nu så det får bli ett inägg till med pionfavoriter. ´Coral Charm´är en av dem som kommer…

 

8 reaktioner på ”Följ med på min pionfrossa!

 1. Hej Monica!
  Den pion som du namnar som Festiva Maxima tror jag är Shirley Themple.
  Festiva Maxima har aldrig varit rosa hos mig. Här är den vit ändå från knoppen och utslagen med röda strimmor. Däremot har Shirley Themple rosa knopp men blir vitare när den slår ut och har också några röda strimmor ibland men inte i alla blommor hos mig.
  Det är i alla fall hos mig.
  Du kan ju också höra med Maud.
  Hälsningar från
  Inger

  1. Monica Söderström

   Tack för rättelse! Ja jag har planterat en Shirley också när jag tänker efter, så det är nog den. Festiva Maxima flyttade jag en ifjol och trodde att den som stod kvar var samma och att jag bara inte lagt märke till färgen innan den slår ut.

  1. Monica Söderström

   Denna vecka som vanligt. Nästa vecka på onsdag vanlig tid 14-18. Lägger ut vecka för vecka under fliken BillaBlom här på bloggen. Säg till om tiden inte funkar ordnar vi det.

Kommentarer inaktiverade.