Beskärning av persikoträd i växthus, och vilket växthus sen!

Idag hade jag ett speciellt beskärningsuppdrag. Drygt 1 år gamla persikoträd (sedan plantering) i Ramvik behövde uppbyggnadsbeskärning. De hade verkligen dragit iväg så nu var det dags att gallra bort felplacerade skott, och korta in en del. Jag kapade också toppen vid en sidogren så träden växer mer åt sidorna. Träden växer i ett högt växthus och har klarat två vintrar nu. De växer i 80 cm höga lådor som står på ett trägolv med berg inunder. Det är persika ´Frost´ som klarat 2 vintrar här. Mycket tåligare än man kan tro. Men jag rekommenderade att isolera vintertid på utsidan av krukorna och ovanpå med 10 cm vit isolering, sådan cellplast som används till byggen. Enkelt att göra ett skal med det materialet. Rötterna är ju vana att vara skyddade under jord. På våren är det bra att hänga upp juteväv som skuggar och hindrar att träden vaknar för tidigt av växthusvärmen och sedan fryser nattetid. Skriv persika i sökrutan uppe till höger så kommer alla inlägg om min dotters härliga höstskördar av persikor i zon 5!

Persikoträd hos konstnären Ingrid Edberg Norlin

Efter denna torra sommar får man vara försiktig med träd som haft det för torrt eller varmt som här i växthuset. Jag tog bort rotskott och en del tunna grenar på nedre delen av stammen. I år är det risk att stora snitt torkar ut och får svårt att valla över, speciellt om de är stamnära snitt. Det fanns en hel del små kartar som inte orkat gå fram. Medan trädet är ungt är det viktigt att gallra karten och inte ta ut så mycket frukt. Jag klippte bort en del av årets fruktbärande skott så nya får ta över. Persikor blir det nämligen på de skott som vuxit ut i år. Nästa sommar får jag fortsätta uppbyggnadsbeskärnningen och då är det förhoppningsvis en mer normal sommar så jag vågar ta mer. Tänk på om du tänker beskära att trädet oavsett sort, ska vara grönt och fint. Annars får du vrålvattna tills det är så i säkert en vecka eller två, eller vänta till nästa år.

Biodome växthus

Inte många har ett sådant här fantastiskt växthus. Ingrid berättade att det var hennes son som som byggt det. 40 m2 golvyta och 5,5 m högt. Inte illa att sitta här när persikoträden blommar i rosa! Här har hon också café, och jag upptäckte vilken fin akustik det är om man står på en viss plats. Växthuset står alldeles intill Sidengalleriet, där Ingrid har utställningar med sina målade sidenalster och andras konst. HÄR hittar du information om det.

En av många vackra sidenkuddar