Billigt med återbruk vid frösådden

Nu börjar många bli sugna på att så lite fröer. Det är lätt att förköpa sig både på fröer, krukor och tillbehör. Att skaffa sig egna blomster behöver inte alls vara dyrt. Tänk på att mycket finns redan hemma. Plasttråget där körsbärstomaterna nyss låg är en lämplig såkruka. Trågen är ofta låga och det är bra därför att fröplantorna ska ju inte växa så länge där, utan flyttas ut till egna krukor när de fått några blad. En del tråg har ett snäpplock- helt perfekt för att bevara fukten. Då måste du förstås använda ett genomskinligt tråg. Annars är det bara att dra över en plastfolie. Tråget måste ha bottenhål, annars kan fröna dö om du vattnar för mycket.

Etiketter behöver du inte heller köpa. Jag brukar spara plastlock från Bregottburkar och liknande, diska noga och klippa i lagom remsor. Där skriver jag både blommans namn och sådatum med en permanent tuschpenna.

De stora tråg man köper köttfärs i blir ett bra och vattentätt underlag till alla dina såkrukor.

Fröer sen då, de kan ju vara riktigt dyra? Ja, det stämmer, men från en påse kan man få massor av plantor, att ge bort, byta med, eller kanske ta med till någon växtmarknad med likasinnade. Tänk också på att det blir snyggare i trädgården med många plantor varje sort och färg. Sår du själv har du råd med många plantor. Fröer kan du också samla själv eller få av bekanta. Passa på i sommar och samla för nästa vinter! Går du med i Sällskapet Trädgårdsamatörerna ges varje vinter möjlighet att köpa superbilliga fröer som medlemmarna samlat och skickat in. Både lättsådda vanliga sorter och de ovanliga, exklusiva. Bra tidning får du också.

Såjord bör man ha för de små nygrodda fröna tål inte vanlig starkt gödslad jord. Såjorden finns att köpa, konstigt nog till ett högre pris än den gödslade jorden, men den går också att blanda själv. Receptet får du i mitt nästa inlägg.