Recept på såjord

Jag brukar blanda mest på ett ungefär, viktigt är att såjorden är luftig och ganska näringsfattig. Det här är mitt nuvarande recept:

3 delar P-jord eller annan gödslad torvmull

3 delar ogödslad och okalkad torvmull

3 delar grus grovlek blandat 0-8 mm

1 del kompostjord

Kompostjorden bör steriliseras så att fröplantorna inte angrips av sjukdomar. Jag brukar göra det i ugnen i en gammal långpanna. Komposten ska vara fuktig och ligga i 80-90 graders värme i minst 30 minuter. Kolla med en köttermometer att värmen gått upp. Lukten som sprider sig i köket från det “baket” är lite märklig, men övergående. Allt för kommande vackra blommor !

 

Larz Danielsson, känd perennodlare från Hammarstrand, som odlar känsliga alpiner, använder denna blandning.

2 delar sand 0-5 mm

1 del lecakulor 2-6 mm

2 delar P-jord

Kom ihåg att såkärlen behöver diskas rena med hett vatten och rengöringsmedel för att förhindra sjukdomar. Jag brukar använda såpa.

Känns allt det här som överkurs – köp då såjorden och nya rena krukor.