Dags att så nyttiga bondbönor! ERBJUDANDE PÅ FRÖN!

Bondbönor är lättodlade, förbättrar jorden och är så goda och läckra. Den illgröna färgen gör dem än läckrare! Nu har jag fått tag på frön till en bra yrkesodlarsort, Vroma, och köpte ett helt kilo frön. Därför kan du som läser bloggen och kan komma till BillaBlom få köpa 10 frön för 15kr och 20 frön för 25 kr. Vroma är den tidigaste, högavkastande, kraftigväxande och tålig. Blir spännande att testa den. I år vill jag ha mycket bondbönor så jag tänker sätta dem tillsammans med potatis. Varannan böna och varannan potatis. De lär trivas bra ihop och bondbönor binder kväve till jorden så att den förbättras. Då växer potatisarna ännu bättre.

Fjolårets lilla skörd

Hörde någon som brukar göra böngröt. Lät inte jättegott men när jag fick förklarat att man gör ett mos av bondbönor och potatis, då låter det ju väldigt gott. Bondbönor är proteinrika så det blir en hel maträtt av gröten! Annars kan man äta bönorna ( inte skidorna) som de är när de är unga, när de vuxit klart kan man koka dem lätt och dra av skalet på varje böna så kommer två platta läckra gröna bönor fram!

Bondbönorna går att så redan nu, huvudsaken det är 4-5 grader i jorden. I början behöver de bra med näring men sedan jobbar rötterna med att fixera kväve från luften. Otroligt men så är det. Så då fixar de själva gödseln. När bönstjälkarna blivit höga kan man klippa av topparna och äta dem lättkokta. Klippningen påskyndar också mognaden. Ibland blir det bladlöss i topparna, det är också en orsak att klippa bort dem. Men ät dem inte då…

2 reaktioner på ”Dags att så nyttiga bondbönor! ERBJUDANDE PÅ FRÖN!

 1. Anna-Karin Englund

  Hej

  Kul att få besöka din inreseträdgård på riksmötet! Jag hade dock lite problem att öppna länken från stas hemsida, verkar vara nåt knas med senaste inlägget?

  Med vänlig hälsning,
  Anna-Karin Englund
  Alnö

Kommentarer inaktiverade.