Den traditionella julbuketten

Alltsedan jag var på floristpraktik en jul och fick plocka ihop en riktigt stor julbukett och ta hem har jag fortsatt att göra en stor julig bukett i traditionella färger. Den här buketten gav vi bort, så jag har kvar att göra min egen i en annan variant. Bild kommer. Här har jag som botten använt 3 kvistar av nobilisgran, en sorts ädelgran som inte tappar barren. Det fyller upp och blommorna får bra stöd. De nickar inte så lätt och grankvistarna håller ihop så att det är lättare att binda buketten. Bra tips för den som är nybörjare. Längre ner på inlägget har jag beskrivit granstommen.

Julbukett
Julbukett

Nejlikor är toppenbra blommor. Hållbara och ganska billiga. Nu är de riktiga inneblommor från att föraktfullt kallats begravningsblommor. Många fina färger finns också numera. Den mörkröda gillar jag extra. Blomman med vita klockor, alströmeria, är också en populär blomma, lika hållbar den. Det verkar som den här buketten ska stå hela julen!

Alströmeria och nejlikor håller i flera veckor
Alströmeria och nejlikor håller i flera veckor

img_3455Till granstommen tog jag tre kvistar och band ihop med grön spoltråd, som en trekant.

 

 

Inunder vid varje bindeställe fäste jag en styv ståltråd för att få 3 ben.
img_3456

 

 

 

 

 

Sedan snurrade jag ihop benen till ett skaft att hålla i när jag gör buketten. Simsalabin! Så är det bara att vända upponer på granstommen och sticka ner blommorna och pynt eller vad jag vill ha! Julkulorna och småäpplena har fått varsitt skaft av styva ståltrådar. Jag återkommer till hur man gör det, skaftar alltså. Det blev blaskiga bilder idag, med mobilen, men så gick det fort.
Imorgon kommer tips på julpyssel som funkar för en femåring om man är med och hjälper. Riktigt fint resultat blev det.

img_3457