Det finns plommon – och så finns det persikoplommon.

Nu är den härliga tiden för plommonskörd! Några sorter som inte mognat än är ´Experimentalfältets sviskon´ och så det spännande persikoplommonet ‘Mi Tao Li’. Det senare med små gulröda toppiga kartar som verkar ta tid på sig. 60 gr stora ska dessa klotrunda persikoliknande kinesiska plommon kunna bli, så de behöver mycket mer tid. Å så spännande att få smaka första gången!

Persikoplommon Mi Tao Li, inympat på Czar.

Av min gamla sort ´Czar´ äter jag kring 20 st saftiga söta mogna varje dag. Har svårt att tro att det finns godare plommon, men får i år prova mina första Experimentalfältets Sviskon. Jag minns att läraren på trädgårdsutbildningen tyckte det var den godaste så få se om den slår Czar.

Experimentalfältets sviskon

På ett äldre träd av sorten ´Sinnika´ får jag otroliga mängder. Tyvärr är det små plommon, även efter gallring, men söta och goda. Bara för att äta, för det tar eviga tider att skålla, ta bort skalet och kärnorna och koka något med så små. Fördelen med denna sort är att den är mycket härdig, så längre in i Norrland går den också bra.

Sinnika, små och söta plommon

4 reaktioner på ”Det finns plommon – och så finns det persikoplommon.

 1. Johan

  Har ni hunnit smaka på persikoplommonet? Är lite nyfiken, men har bara plats för ett plommonträd. Ska man satsa på ett “vanligt” klassiskt eller våga på ett persikoplommon?

  Finns inte mycket information att gå på kring dom.

  1. De har fortfarande inte mognat, men när jag fått smaka kommer rapport förstås. Har aldrig smakat sorten. Har du flera träd kan det ena vara persikoplommon, men annars kan du alltid ympa, så har du flera sorter på samma träd.

   1. Johan

    Sant, aldrig vågat mig in på det spåret. Har du någon bra ställe man kan få tag på ympris för persikoplommonen (och annat för den delen också).

Kommentarer inaktiverade.