Ekologiska snacks och annat kul av äppelskörden

Många av oss som har äppelträd får kasta bort mycket när man inte hinner ta vara på sommarfrukten. Två skottkärror har vi kört bort. Ligger frukten kvar kan sjukdomen fruktmögel sprida sig vilket den har börjat göra här hos oss. HÄR kan du läsa om den. När vi var på äppeldagen hos Blomqvist plantskola i Finland skaffade jag en äppelberedare som jag har provat i dag. Lätt som en plätt blir det fina äppelskivor att torka eller till att göra en god paj. Så nu ska inte kvarvarande äpplen behöva bli förstörda!

Äppelsvarvaren gör fina äppelringar

För att äppelskivorna inte ska mörkna kan man doppa dem i vatten med lite askorbinsyra, men det hade jag inte hemma idag, så istället pudrade jag med kanel – då är det ju naturligt med lite mörk skiftning. Skivorna går att torka i ugn på 40-50 grader eller att hänga upp på snören. Jag ska pröva det senare, det måste se läckert ut med massor av äppelringar inunder kökstaket. Till vintern blir det här ekologiska nyttiga snacks.

Kolla in detta klipp om du vill pyssla lite extra – till exempel inför en fest. Ett riktigt stort äpple och en kniv är vad du behöver.

https://www.youtube.com/watch?v=FNXmuakUi4M