Sjuka och friska äpplen

Hemma i Överbilla hinner jag inte sköta trädgården. Ändå ger vårt äppelträd Transparent Blanche alltid mycket frukt. Så mycket att en del ramlar ner och blir liggande kvar i några gamla buskar under trädet. Till slut kommer resultatet: sjukdomar. Redan ifjol började äpplena få angrepp av Monilia, fruktmögel, och i år är det ännu mer. Det är lätt att känna igen på ringarna med mögelvårtor.

Molinia fruktmögel

Angrepp av Monilia uppkommer i skador på frukten, exempelvis mekaniska skador eller efter fåglar som hackat. Skorvfläckar kan också vara en ingång för angrepp. Det jag kan göra är att beskära trädet så det är luftigt och att ta bort och oskadliggöra all frukt. Den får inte gå till komposten heller. I vår trädgård vid sommarstugan mår träden desto bättre. Det äldsta trädet som jag ympat i flera omgångar börjar nu mogna sort efter sort. I år tror jag att vi får åtta sorter, fast inte i så stor mängd då pollineringen var dålig i år.

Ympat äppelträd med elva sorter

Först ut är Gyllenkroks Astrakan som är närmast i bilden. Där bakom syns mörkröda Lobo som mognar sist av alla sorterna. Och de ljusa äpplena längst bort är Aroma. Andra sorter på trädet är bl a Oranie, Melba och Stenbock. Om jag inte råkat klippa bort någon ymp ska det vara 11 sorter nu efter två lyckade ympar i år. Kul när det är dags med egen provsmakning!