Ekomjölk ger mer omega-3

Mjölken från Norrlandsmejerier köper jag numera, men dessutom har jag växlat upp till ekologisk mjölk. Inte bara för att slippa olika gifter utan för att ekomjölken har en hälsosammare fettsammansättning med större halt av omega-3-fett. I tidningen Odlaren hittade jag uppgifter från en stor amerikansk studie som visar att balansen mellan omega-3-fett och omega-6-fett är bättre i ekologisk mjölk än i den vanliga. En av studiens professorer menar på att ekologisk mjölk dämpar risken för hjärt-och kärlsjukdomar och är ett bra alternativ till fisk, eftersom de flesta får i sig mycket mer mjölk än fisk varje dag. Fast fisken innehåller mer omega-3-fett, är ändå mängden mjölk en bra och billig källa till omega-3.

ekologisk mjölk

Även i Sverige visar forskning på samma resultat. Vad korna äter avspeglas i mjölken, säger professorn Alicja Wolk vid Institutet för miljömedicin, och när korna äter mycket gräs blir mjölkkvalitén bättre. Som de gör på ekologiska jordbruk, då! Och den ekologiska odlingen och djuruppfödningen ökar, snart kanske vi får kalla ekologiskt för det vanliga istället! Samma tidning berättar att Sverige är tvåa i Europa när det gäller den andel av jordbruksmarken som odlas ekologiskt, fast det här än så länge inte är mer än 16 %.