En plats i solen ? – nej bättre upp – i syrenbersån!

Midsommar med syrendoft känns så svenskt det kan bli! Mmm…

Den här sorten är jag förtjust i. Jag försöker utrota den vanliga i min trädgård och ersätter eftersom med den här som fanns vid mitt hem i Nordingrå. Den är rotäkta och sprider sig med rotskott, säkert väldigt härdig.Syren för Norrland

Sedan finns det massor av andra fina syrener. Beauty of Moscow står i sin kruka sedan ifjol och väntar på att bli nergrävd. Den blommar nu med några klasar i svagt lilarosa som går över i vita dubbla blommor. Den helvita dubbla Mme Lemoine är också fin, men dessa nyare syrener doftar inte lika härligt som de gamla sorterna.

Syrener är ju väldigt lättodlade, men kan ta tid att sätta fart. De tycker om näringsrik, fuktig, men väldränerad jord och blommar förstås mest om de står i full sol. Den mest härdiga syrenen är hängsyren, Syringa komarowii ssp reflexa som klarar upp till zon 8!

2 reaktioner på ”En plats i solen ? – nej bättre upp – i syrenbersån!

  1. Iris Sellgren

    Väldigt vackra färger! Den gamla bondsyrénen i ljuslila tycker jag är tråkig. Själv har jag nog en parksyrén med vekare grenar och hängande blommor i rosa-lila samt ungersk syrén och den nyinköpta vita syrénen. Den mörklila är min favorit, fast den har jag inte. Får nöja mig med det jag har (kastanjeträd, rosentry, rhododendron, lind, paradisäpple, syrénhortensia, blodlönn…) Att sitta på altanen o se alla träd o buskar är ren o skär lycka!

    1. Monica Söderström

      Ja du har ju mycket fint i din trädgård. Vill du så kan du få rotskott från min syren när ni kommer nån gång.

Kommentarer inaktiverade.