En till av önskerosorna som lyckats bra

Inte alltid lyckas jag med de rosor jag vill ha. De kanadensiska är säkra kort men ibland hittar jag någon annan önskeros jag så gärna vill ha. ´Camelot´ är en av de där speciella, med sina fräkniga kronblad i rosa skiftningar och en härlig citrusdoft. Den kan användas både som buskros och klätterros, och där den trivs kan den bli 2-3 m.

En av mina önskerosor ´Camelot´

Faktiskt har min på ett år dragit iväg till 1,5 m. När jag köpte den läste jag att zon 4 skulle gå, men en del uppger zon 3. Här på vår tunga lerjord skulle jag säga att vi har zon 4-5. Men vissa rosor gullas det med, en av dem är ´Camelot´. Den växer väldigt väldränerat i en slänt och och leran är utbytt mot grov sand, Åkerstedts metod. Dessutom är det avrinning från botten av planteringen där fler önskerosor fått sitt hem.

Ros ´Camelot´

Länge, länge blommar rosen, långt in på hösten. När den till slut gett sig skyddar den jag med en hög med grov sand, och innan vårsolen kommer sätter jag på juteväv så inte känsliga knoppar startar för tidigt.

Många blommor bjuder ´Camelot´ på

Hoppas nu på en mild vinter så rosen får fortsätta etablera sig. Med åldern kan den tåla lite mer.

Jag hade lovat fler inlägg om Sydafrika men nu har jag kört fast på att ladda upp videon från elefantparken. Så fort jag fått hjälp kommer inlägget och många fler.

 

 

 

 

 

5 reaktioner på ”En till av önskerosorna som lyckats bra

  1. Gunnel Andersson

    Underbart vacker! Ibland känns det verkligen extra kymigt att inte, inte, inte!!! ha plats för fler rosor!

    1. Monica Söderström

      Ja visst är den underbar. Du får vara glad att du inte har mer plats, det betyder ju att dina rosor lever och mår väl. Det är inte alla förunnat!

Kommentarer inaktiverade.