Sydafrika 1: Fantastisk safari finns på fler ställen än Krugerparken

Här börjar vår reseberättelse. Efter tre spännade veckor finns massor att berätta. Tack vare många bra tips från bekanta, FBvänner, reseböcker, webbsidor och inte minst hotellvärdar fick vi med nästan allt vi ville se och göra.

Klart man vill åka på safari om man är i Sydafrika, fast naturen ligger alltid högst på vår lista. Så vi valde bort Krugerparken då den ligger långt bort. Där man får se allra mest av vilda djur, men vi blev fullkomligt nöjda med de viltparker vi var till. Vi flög direkt till Port Elizabeth som ligger ca 75 mil österut från Kapstaden där vi skulle avsluta vår resa. Kragga Kamma Game-parken blev vårt första besök, med bara någon mils körning. Lämpligt när man är trött efter en lång resa.

Giraffer i Kragga Kamma Game Park

Jag hade önskat mig att få se giraffer. På djurpark har man sett många djur, men det är inte samma sak att se dem i bur som i det vilda i sin rätta miljö. Vi körde runt i parken med egen bil och kom så nära djuren. Dessa tre giraffer stod alldeles invid vägen. Länge stod de alldeles stilla och såg så snälla och lakoniska ut.

Söta giraffungar fanns det också

Giraffer föder sin ungar stående, det sägs att ungen har ca 2 m innan den kommer ner på marken. Men snart är den på benen och börjar dia. Girafferna har otroligt långa ben, svårt att komma ner kan man tro. Vi såg en giraff sätta sig tungt ner på baken med benen rätt ut på marken. Den la sig sig inte som andra djur, men det såg så självklart ut.

Vårtsvin Warthog

En  kul gynnare var vårtsvinet som sprang runt och nafsade gräs. Kan inte kallas vacker men glad ändå. Har du sett filmen Lion King, så har du sett den glada sjungande Wartdog.

Ellipsvattenbock

Många olika antiloper, varav ellipsvattenbocken hade de snyggaste hornen.

Springbocken är Sydafrikas nationaldjur

Springbocken hade så vacker päls. Den hör till gruppen gaseller. Med oss hem i packningen hade vi två fina skinn som inte alls kostade mycket. Hamburgare av springbock åt jag en dag, det var gott men ingen större skillnad mot annat kött. Fanns också som torkat kött, som var väldigt vanligt. Biltong kallades det och kunde vara av olika viltkött eller nötkött.

Brokbocken var också vacker

En höjdpunkt var också de maffiga trubbnoshörningarna. Vi hade tur att de inte låg och vilade i eftermiddagshettan. Riktigt stora lass, de största hanarna kan väga 3 600 kg! Noshörningarna var på ganska stort avstånd men sådana bjässar syns bra ändå. Jag hann inte fånga med kameran när vi såg hur den till vänster pissade och brakade iväg med en riktig dusch rätt ut mot den andra.

Trubbnoshörning

Ett zebraskinn hade mannen god lust att köpa med sig hem. I en liten restaurang inne i parken fanns det sådana, men det räckte inte med några tusenlappar där inte…

Burchell´s zebra

Kragga Kamma-parken var inte särskilt stor, vi stannade i 4 timmar men då blev det många stopp för att fota också, och vi hann med att äta på restaurangen. Väldigt billigt inträde till parken, bara 90 rand/person (ca 60 SEK) Fast parken var liten jämfört med andra parker fick vi se så många djur, betydligt fler än dessa bilder. Växtligheten var inte så hög att djuren skymdes och de såg ut att trivas och må så gott.

Dessa djur fanns i parken

Dagen därpå var vi till Addos Elephant Park, det kommer härnäst i berättelsen och sedan blir det inlägg med mäktiga naturvyer.