Enkelt att ordna växtbelysning – och billigt!

Sponsrat inlägg.

Vi började prata om växtbelysning vid fikat på trädgårdsföreningen ikväll. Man hör ju så mycket och det kan bli dyrt att ordna en belysning för alla småplantor man vill driva upp. Då vill jag berätta hur jag gör. Jag fick gamla lysrörsarmaturer från en butik som skulle byta ut dem. Mannen monterade upp dem i en gammal lagerhylla – ett dubbelrör under varje hylla, så där ryms massor. Än har jag inga plantor där i år, men när alla tomatplantor grott är det så bra att ha det här stället. På det här viset kan man odla i vilket rum som helst bara temperaturen är 15-18 grader på ett ungefär. Obs att när fröna gror vill de flesta ha rumsvärme!

Min växtbelysning i källarn ifjol

Har du ingen lysrörsarmatur finns de att köpa billigt, det bästa är om det inte är någon kåpa över lysrören, som det ofta är om man monterar dem i boningsrum. Ledbelysning och alla möjliga små dyra hyllor med inbyggd belysning i all ära – nej det enklaste är bäst, och det behövs inga speciella växtlysrör, helt vanliga duger. Lysrör drar inte mycket ström och är billigare i inköp än Led. Och det gäller ju bara en period på året. Ska du odla i växthus måste det vara vattentäta armaturer! Och jordfelsbrytare!

Nu är det dags att så tomatfröna så jag får många olika goda sorter även i år.

Förut beställde jag själva rören från Ljusbutiken som nu har slutat men HÄR hos Lampornu.se kan man beställa lysrör för låga priser, från 24 kr. Och du kan välja, varmvit, kallvit eller dagljus, det viktiga är att dina plantor får mycket ljus. Häng armaturen (i kedjor så är det höj- och sänkbart) 20-30 cm ovanför dina plantor och låt lysa i max 18 timmar per dygn. Man beräknar att det behövs 100 w lysrörsbelysning per m2. Imorgon ska jag så mina tomatfröer – om jag hinner. Det är så kul att få fingrarna i jorden igen!

Detta är ett sponsrat inlägg – men fortfarande står jag för det jag skriver! Här på bloggen ska du kunna lita på mina tips!