Får man kapa äppelträdet med motorsågen?

Oj så illa det kan se ut med ett äppelträd som någon gått fram med motorsågen på. Beskärningsregeln säger: inga grövre snitt än 10 cm eller helst 5 och att dela upp beskärningen under åtminstone tre år. Men äppelträd kan stå ut med mycket. Livstiden förkortas förstås, men trädet kan hänga med länge än. Vårt Silvaträd dog nästan efter en konstig vinter och bara en gren levde. Jag ville att mannen skulle ta ner trädet med motorsågen, men han ville ha trädet kvar. Han fick kapa bort allt dött och nu håller jag på att bygga upp en ny krona. Baktungt blir det med säkerhet, så det får aldrig bli stort, men i höstas fick vi lika goda äpplen som förut. Så har man inget val, visst får man ta till motorsågen.

Kapat äppelträd

Här skulle däremot motorsågen fått vara. Bilden är tagen i vår huvudstad, där många tydligen gillar detta stuk. Träden gillar det däremot inte. När så mycket tas bort blir det en chockreaktion, så träden skjuter massor av veka, oanvändbara vattenskott för att kompensera den minskade bladmassan och trädet ser mer som ett skräckinjagande monster, än ett vackert fruktträd. En till regel säger att man ska lägga snittet i en grenklyka och behålla en sidogren vid snittet så att växtkraften kan kanaliseras där. Fel igen…Bara för att man kan starta en motorsåg kan man inte beskärning.
Stympat träd

En reaktion på ”Får man kapa äppelträdet med motorsågen?

  1. Anonym

    Haha praktexemplar på hur man ska göra! Men visst får man beskära äppelträd med motorsåg, men det är skillnad på om man kan sin sak, eller som du skriver att man bara kan starta en motorsåg… I dessa två fall hade jag tagit motorsågen i botten på båda två, även om på första bilden kan göra en ny krona. Dock ser stammen så pass dålig ut så jag skulle inte idas hålla på så mkt med det. Fast å andra sidan, hade trädet vart i min trädgård hade jag troligtvis resonerat annorlunda, tex som med päronträdet jag hade som frös in allt som var ovan snön, tre år i rad…jag lät den sitta, å nu kommer den fint igen 🙂
    Men ja, jag håller med dig, det är tragiskt med alla dessa okunniga motorsågsmarodörer… stympar träd hit och dit, och det gäller inte bara äppelträd, häromkring är dom väldigt duktiga på att stympa björkar…DET ÄR SÅÅÅ FULT, och man lider verkligen med trädet!!! Ta ner dom istället och plantera nytt om dom är för stora!
    Mvh

Kommentarer inaktiverade.