Festmat – friluft typ

Det var födelsedagsfest med hela familjen igår. Vi lagade maten utomhus på Muurikkan (en sorts wok) över öppen eld. Det blir extra god smak ute – är det röken från elden kanske? Och det blir knaprigt och lite småbränt.

Först i med strimlad kyckling som steks i mycket fett. Olja är inte lämplig, utan ett mättat fett som kokosfett eller smör klarar hettan bättre. Kycklingen flyttas ut mot kanten och riktigt mycket wokgrönsaker steks i mitten av Muurikkan. Sedan är det bara att blanda ihop allt med nudlar som kokats i förväg och bryna på lite. Krydda med salt och massor av kebabkrydda. Såsen gjorde jag av rysk youghurt + lite fil så såsen blir mer flytande, chilisås, dragon, lökpulver och vitlökspulver. Cashewnötter att strö ovanpå hade jag köpt på Lidl, märket Alesto. Absolut de godaste man kan hitta.

Min portion på bilden gjorde jag utan nudlar, då jag inte vill äta så mycket kolhydrater. Efterrätten innehöll nog av den varan;). Rätt så sliskigt, men bara äkta råvaror utan konstigt kollijox.

Hemlagad Almondytårta 8 port   175 grader

Ett recept lätt att minnas: tänk på siffran 125.

Bottnar:

125 g skållad, malen sötmandel (den hade jag också köpt på Lidl, annars tar det en bra stund att fixa det momentet)

1,25 dl socker

4 äggvitor

Vispa äggvitorna till ett fast skum, blanda mandel och socker och vänd ner med en slickepott.

Bred ut smeten till två 28 cms-rundlar på plåtar med smörat bakplåtspapper och grädda i 15-20 minuter, gärna i varmluftsugn. Bottnarna ska inte bli genomgräddade utan ska vara sega i mitten.

Dra bort papperet och låt bottnarna svalna. Sitter papperet hårt ( som för mig, då jag glömde smöra)- ta en brödpensel och pensla kallt vatten på papperet så blir det lätt att dra bort.

Smörkräm:

4 äggulor

1 dl grädde

125 g socker ( 1,5 dl)

125 g smör

Blanda alla ingredienser till smörkrämen utom smöret i en kastrull. Värm på svag värme och rör hela tiden i botten tills de första kokbubblorna visar sig. Dra från värmen och rör i smöret. Låt kallna. Hit kan du förbereda.

Lägg ihop bottnarna med smörkräm emellan och ovanpå en stund före servering.

Garnera med halvfrusna rödvinbär eller andra syrliga bär.

Tårtan kan frysas, men eventuella rester brukar inte vara svårt att bli av med:)

Den här gången åt vi allt inne, men tårtan skulle ha gått att ta med färdig i några burkar ut på vinterutflykt, den blir bara lite kladdigare om den inte äts upp direkt den är fylld.

 

 

 

 

En reaktion på ”Festmat – friluft typ

Kommentarer inaktiverade.