Vår mitt i vintern

Hittade så fina videkissar. Ja inte ute, på Coop var det. Mycket finare än de vanliga i butikerna, lite svagt gulgröna, den färgen som jag är så svag för. När jag band buketten fick tulpanerna komma jag lägre ner för de kommer på någon dag ha vuxit ikapp rosorna. Rosor ska ställas i varmt vatten och tulpanerna i kallt, så de trivs egentligen inte riktigt ihop. Jag satte allt i varmt vatten så rosorna säkert drar vatten. För tulpanerna betyder det att de får lite kortare livslängd, men de klarar det. De är dubbla så de ser fina ut under längre tid när de slår ut, så det blir okej ändå. Kissarna är väldigt hållbara så de tänker jag återanvända i nästa bukett.

Till sommarn måste jag plantera en bra Salix som får fina kissar, så jag kan ta så mycket jag vill. Det går också att plocka  sälgsly i nåt dike, fast de kissarna blir ju inte så stora. Forsythia, lärk och körsbär från trädgården är andra fina drivkvistar.

Så här gör du med drivkvistar:

Istället för att bryta – klipp av tätt intill en förgrening (sly behöver du förstås inte pjoska med!)

Skrapa bort barken på nedersta decimetern, och gör ett nytt snett snitt med kniv. Är kvisten tjock – gör ett snett snitt med vass sekatör.

Ställ kvistarna i 40-50-gradigt djupt vatten med näringsmedel i. Typ den lilla påse pulver som brukar följa med buketter.

Duscha kvistarna några gånger om dan, eller ställ dem några dagar i ett svalt utrymme med en plastpåse över ( då behöver du inte upprepa duschningen). När knopparna börjar svälla är det bara att ta in kvistarna i rumsvärme och n j u t a!