Fin vårmat: Smakrik kyckling med god sås, gammaldags inlagd gurka och svartvinbärssgele’

Kyckling passar både till påsk och även som lätt vårmat. Detta recept bygger på hel färsk kyckling som ofta finns till extrapris. Saftigare och godare att laga till hel på gammalt sätt med traditionella tillbehör.

Kyckling på gammalt sätt

Helstekt kyckling med gräddsås, inlagd gurka och gele’

1 hel kyckling (ca 1,3 kg)

Citronpeppar

5 dl vatten

1 hönsbuljongtärning

Inlagd gurka:

1/2 dl ättiksprit

1 dl strösocker

1 1/2 dl kallt vatten

1 gurka

Lite klippt persilja

Gräddsås:

3 dl vispgrädde

2 tsk svartvinbärssgele’

Ca 3 msk Maizenaredning


  • Sätt ugnen på 225 grader
  • Kyckling: lägg kycklingen i en ugnsform och krydda med citronpeppar.
  • Sätt in formen i nedre delen av ugnen ca 20 minuter tills kycklingen fått färg. Sänk temperaturen till 150 grader. Tillsätt vattnet och buljongtärningen och låt stå i ugnen ca 1 timme, tills innertemperaturen vid lårbenet är 82 grader. Ös kycklingen ibland med spadet i formen.
  • Inlagd gurka: Blanda ättika, socker och vatten. Skiva gurkan med osthyvel och blanda ner. Klipp över lite persilja strax före servering.
  • Gräddsås: sila buljongen från ugnsformen i en kastrull. Koka ihop buljongen utan lock i 10 minuter. Tillsätt grädden och koka i ytterligare 20 minuter till. Rör ner gelé och krydda med salt och vitpeppar. Tillsätt maizenaredingen och koka under vispning tills det tjocknat.
  • Kyckling: skär ut kycklingfiléerna och skiva dem. Bena ur resten av kycklingköttet och lägg upp på serveringsfat med de fina skivorna överst.
  • Servera kycklingen med potatis, grönsallad, den goda såsen, gurkan och svartvinbärssgele’.

2 reaktioner på ”Fin vårmat: Smakrik kyckling med god sås, gammaldags inlagd gurka och svartvinbärssgele’

Kommentarer inaktiverade.