Fina kottar från trädgården och lite mer till julkransen!

Visst är det kul att kunna hämta dekorationsmaterial i trädgården! Nu vid jul är det barrväxterna som bidrar. I skogen finns det förstås, men vissa favoriter i trädgården väljer jag gärna. En av dem är liten koreagran ´Silberlocke´. Kottarna är helt enastående. Rakt upp står de stålblå rätt stora kottarna i stora samlingar. Nu när de har mognat och blivit bruna, kan jag lika gärna skörda dem, då de nästa år tappar kottefjällen och ser tråkiga ut. Riktigt många fick jag ihop att ha till dekorationer.

Julkrans med kottar från koreagran ´Silberlocke´

`Silberlocke´ är en liten sort av koreagran då den inte blir så stor, och växer långsamt. Sådana barrväxter kan just därför vara rätt dyra i inköp för att de tar tid att driva upp. Men är absolut värd sitt pris. Och passar även i små trädgårdar.

Koreagran, Abies koreana ´Silberlocke´

Jag är så glad för min koreagran. Fin på sommarn med de blåa kottarna och hela året om en prydnad med sin jämna form med grenvarv i horisontella våningar. Jag hittade inte någon sommarbild på granen men fick låna av Susannes trädgård. Finns mer att se HÄR på hennes sida!

Koreagranens snygga blå kottar
Koreagranens kottar vintertid

Även den vanliga sockertoppsgranen är användbar till jul. Varje år klipper jag korta kvistar och använder till kransar. Kransen på bilden har en stor del sockertoppsgransklipp. Med det klippet är det enkelt att göra en fyllig, tät krans.

Julkransen med bl a klipp från sockertoppsgran

Så om du inte har dessa barrväxter föreslår jag att du skaffar nästa år och planerar för framtiden, för de behöver många år på sig innan man kan skörda kottar och kvistar.

Att klippa barrväxter gör att de blir täta, om man gör det rätt. Den här tiden gäller att alltid klippa invid en förgrening så det finns en grön kvist som tar över växtkraften. Inte lämna stumpar, de kommer att torka ut.