Till nyårsafton planerar jag att laga dessa goda rulader. Många goda smaker, god sås och ser så där lite extra ut! Längre ner länkar till fler tips på festmat.

Inte så dyrt i inköp, 8 skivor lövbiff, bacon och med vanliga ingredienser blir det så gott, dessutom med kryddning av rosmarin. Och grädde till såsen. Här kommer receptet.

Fyllda rulader av lövbiff 4 – 6 port
8 lövbiffar
3 msk dijonsenap
2 morötter
10 cm purjolök
rosmarin, torkad eller färsk går lika bra
1 pkt bacon (8 skivor)
salt och peppar
matfett till stekning
1 dl vitt vin (kan ersättas med ca 1/2 dl citronjuice o 1/2 dl vatten)
3 dl buljong av fond, kalv eller ox
tandpetare
2 dl grädde
1-2 msk svartvinbärssgelé eller en slatt oblandad svartvinbärssaft
mörk maizenaredning
- Lägg ut köttskivorna på en skärbräda och bred på senap ganska rikligt, se bilden. Salta och peppra.
- Skär morötterna i smala stavar och purjon i strimlor och fördela över köttet. Strö över lite smulad rosmarin. Rulla ihop och vira en skiva bacon runt om varje rulad och fäst med tandpetare.
- Bryn gyllenbruna i en stekpanna i lite matfett. Lägg över i en trång gryta och koka med buljongen och vinet. Väljer du citronjuice, ta inte allt på en gång utan tillsätt hellre mot slutet när du ska smaka av. Använd även skyn från stekpannan utblandad med lite vatten. Behövs mer vätska så fyll på vatten och fond. Låt småputtra under lock i ca 1 timme tills köttet är riktigt mört.
- Plocka upp ruladerna och lägg på ett fat. Sila spadet och koka tillsammans med grädden i ca 15 minuter utan lock (finns inte tid att koka ihop, så är det är bara att sedan reda av med extra Maizenaredning för att inte få för tunn sås). Smaka av med salt, peppar och svartvinbärsgelé eller saft. Red såsen så att du får den så tjock du vill.
- Lägg ner ruladerna i såsen och låt allt bli genomvarmt.
Denna gång kommer jag att servera med köpt potatisgratäng och sötsyrliga morotsband (recept HÄR) m fl grönsaker.
HÄR kommer fler idéer till nyårsfesten, både förrätter och desserter. Och HÄR. Och om du söker på påsk i min ruta finns fler festrecept där.
Ha en riktigt fin nyårshelg!
Oh, vad gott det ser ut! Vin och grädde i såsen gör susen.
Längesedan jag år lövbiff.
Gott nytt år!