Flotta favoritliljor!

låg lättskött tidig lilja
Lollypop tidig asiatisk lilja

Liljan är en av mina favoritväxter; de är höga och flotta men klarar sig utan stöd, är snygga och hållbara i bukett, de flesta är härdiga här i zon 5 och de finns i massor av färger OCH många doftar helt underbart! Dessutom förökar de sig om om de trivs. Nu på hösten är faktiskt den bästa tiden att plantera liljelökar. Däremot är de svåra att få tag på den här tiden, men att dela och flytta mina egna går ju bra.

doftande lilja
Den doftande orientliljan La Reve

Alla mina liljor är planterade i en 30-40 cm djup sandbädd ( grovlek 0-8 mm). Jag gödslar genom att lägga på 10 cm gräsklipp varje försommar. Första åren 2 gånger per sommar och så småningom kan det räcka med 5 cm per sommar. Här trivs liljorna och förökar sig kopiöst! Och ogräsrensning kan jag glömma! Jag har lökar över om någon behöver!!!

Netty´s Pride asiatisk lilja

Löken sätts med toppen 15 cm under sandytan. Smålökar grundare. Om du gräver upp en lilja ser du att den har rötter en bra bit upp längs stjälken så där är förklaringen till djupet. Dessutom klarar lökarna vintern bättre. Annars är största hotet för mycket fukt så att lökarna ruttnar. Där är de orientaliska doftande liljorna speciellt känsliga. Ett bra knep är att plantera löken lite liggande på sidan, så att vatten inte rinner in mellan lökfjällen. Blomstjälken kommer ändå att växa rakt upp. Odlar du inte i sandbädd så lägg åtminstone några nävar sand runt om löken. Jag brukar inte skydda liljorna inför vintern, men bor du i kallt klimat kan du på senhösten täcka med gräsklipp, löv och granris.

Asiatisk hybrid med okänt namn. Doftar och blommar tidigt. En riktig färgklick!

4 reaktioner på ”Flotta favoritliljor!

 1. Iris Sellgren

  Håller med om liljornas skönhet – oslagbara! Men jag undrar om en av liljorna verkliglen heter La Reve. På franska finns ett ord “le rêve” = drömmen, så är det inte Le Rêve? Jag bara undrar.
  Mvh
  Iris

  1. Monica Söderström

   Namnet är rätt, jag köpte den från Holland i år. Accenten har väl bara “ramlat” bort nånstans på vägen. Namnet drömmen stämmer ju bra! Accenten fanns inte heller på etiketten som följde med.

Kommentarer inaktiverade.