Första frostnatten

Senaste natten var det en minusgrad på termometern. Inga blommor frös bort, men gräsmattan hade fått lite rimfrost här i Salsåker. Hur det är hemma i Övik vet jag inte än. För säkerhets skull så tog ikväll jag in dahlior, rosenskära, gladiolus och andra känsliga sommarblommor. En hink full och ett antal vaser blev det.

Höstarna är numera mycket varmare än förr, jag minns ett sommar för länge sedan då var det nattfrost 13 juni och 13 augusti hemma i Övik. Det året blev det ingen vidare potatisskörd!

Den kalla sommarn har inte gett så mycket snittblommor som vanligt, och bara en del av alla gladiolusar har slagit ut. Vid en bautasten har jag orientliljor som växer i sand. De brukar blomma tidigt men i år blev de så mycket som 4 veckor försenade. Orientliljor är ju alltid mer eller mindre sena i blomning men jag har trott att dom vid stenen är en ganska tidig sort. Men i år förstår jag att det är stenens lagrade värme som tidigare gjort allt och år har stenen bara kunnat lagra solvärme några enstaka dagar.

Men just nu finns det mer än tillräckligt av blommor, bara att tacka och ta emot! Det ska bli några buketter att ge bort, också. Och nästa sommar kan bara bli bättre!