Föröka läckra pelargoner

Jag är egentligen inte förtjust i pelargoner, men den här babyrosa kaktuspelargonen föll jag för. Det fanns bara en kvar när jag var ner till Nordvik på försommarn ifjol för att köpa plant till BillaBlom. Nu är det bara några små bollar men då var den enastående. Många var det som ville köpa av mig den där den stod i växthuset på min egen hylla. Då det inte gick beställde de sticklingar för i år. Så nu är det några dyrbarheter på gång.

Kaktuspelargon
Kaktuspelargon

För att rota en pelargon klipper du av ett toppskott precis under en nod (bladfäste) och tar bort bladen. 2-3 blad ska lämnas kvar i toppen.

Klipp precis under en nod
Klipp precis under en nod

Därefter planteras sticklingen i en liten kruka med såjord. Den rotar sig lättare om du sätter den nära krukkanten. Vattna och låt stå ljust men inte i solen. Jag brukar klippa upp en vit soppåse och lägga lite löst över så hålls fukten. Med några blompinnar i krukorna hålls plasten upp lite. Eller dra en plastpåse med några hål över. Ställ krukorna i rumsvärme – det behövs värme för växande rötter. Efter några veckor har sticklingarna rotat fast sig och efter ytterligare några veckor kan du plantera om dem i  krukor med blomjord.

Rota pelargonsticklingar (4)
Pelargonstickling av rosenpelargon ´Bornholm´

En reaktion på ”Föröka läckra pelargoner

Kommentarer inaktiverade.