Försommarblomning i woodlandet

Oj vilka vackra växter som trivs i skugga. I mitt lilla woodland trängs det ena och andra med stora rhododendron. De här växterna gillar lite sol på försommaren och när buskar och träd växer till sig under sommaren får de den skugga de vill ha då. Lunddockans ljuvliga ljuslilablå blommor blommar över så fort, så nästa gång jag kommer till trädgården har de nog tappat kronbladen. Faktiskt lyckades jag fröså den för många år sedan. Annars är den nog dyr att köpa, tror jag.

Lunddocka Glaucidium palmatum
Lunddocka Glaucidium palmatum

Indiskt fotblad är som läckrast just nu med sina spännande blad, och blommorna blir längre fram till stora röda frukter som fåglarna brukar tro är goda. Men de äter aldrig upp dem. Hela växten är giftig förstås.

Indiskt fotblad Podophyllum hexandrum
Indiskt fotblad Podophyllum hexandrum

´Jack Frost´ tycker jag är den finaste sorten av kaukasisk förgätmigej. Den trivs i skugga, blir så småningom marktäckande och blommar länge. Och den fröar inte av sig så vansinnigt som vanlig förgätmigej. Efter blomningen växer bladen till och blänker som om de vore målade med silver. Efter dessa skönheters blomning ser jag fram emot bergvallmon som börja få svällande knoppar. Rapporter kommer…

Brunnera macrophylla ´Jack Frost`
Brunnera macrophylla ´Jack Frost`