Gammaldags rotfrukter kommer till heders igen


Idag blir det en riktig god middag, lyxmiddag tycker jag. Ugnsrostade rotfrukter har blivit inne och det är ju sådant vi kan producera själva i Sverige. Dessutom är det bra vintermat – och vårmat för den delen då rotsakerna går att lagra minst fram tills nu. Rödbetor är väldigt hållbara utan någon speciell behandling och de nya sorterna är kul att prova. När jag åter får tid att odla grönsaker ska det bli både gulbetan och polkabetan som syns på bilden. Att koka polkabetan som man gör med de vanliga röda blir inte lyckat, då ränderna försvinner och färgen blir rosablaskig. Som ugnsrostad, däremot, liknar den faktisk bacon!

Polkabeta,  gulbeta rotfrukter

Till rotsakerna blir det goda skivor innanlår av älgkalv. Jag kryddar med vitlökspeppar och citronpeppar. Mmm… Oj vad mycket gott vi har att hämta ute!