Gammaldags vit amazon!

Nej, det här handlar inte om en bil, utan om en underskön blomma som Facebookvännen Berit Eriksson visade häromdagen. Det är en tålig, gammaldags växt, men tänk, jag vet inte att jag har sett den förut! Hennes är 15 år gammal och blommar så här härligt nu. Vi är många som nu jagar en sådan här lök. TILLÄGG: Hos Blomsterhörnani Gullänget kan man köpa blomman som krukväxt. Beställ senast lördkväll 31/1 hos Maria Söderberg; Blomsterhörnan på Facebook!

Berit eriksson FB trädgårdskompisar amazonlilja

Skönheten kallas amazonlilja , Eucharis amazonica (Eucharis x grandiflora) och är inte så kinkig som man kan tro utan väldigt lättskött. Jag läser på odla.nu att den växer i Amazonas skogar under stora träd, så den tål skugga, men blommar bättre med ljuset i ett öster- eller västerfönster. Den trivs i vanlig rumsvärme och ska egentligen inte torka ut, men om den gör det och vissnar ner så kommer den igen när den åter vattnas. Krukan ska vara trång och under sommaren vilar plantan så då ska man vattna mindre och sluta gödsla. Det låter helt perfekt, på sommaren med semestrar och annat är det bra med krukväxter som tål att glömmas.

På vinterhalvåret, då vi behöver det som mest, blommar amazonliljan på halvmeterhöga stjälkar med 3-4 blomklasar på varje stjälk. Vilken fantastiskt blomma – den lär också dofta underbart och är hållbar som snittblomma!

Jag ångrar mig – jag ska inte köpa en lök. Nej, många får det bli!

HÄR hos bloggen Rosor och bladlöss kan du se flera inlägg om vitt!

 

 

16 reaktioner på ”Gammaldags vit amazon!

 1. Men hjälp vilken skönhet! En sån vill jag också ha.
  Älskar vita blommor och om de dessutom doftar gott så slår ju habegäret till med full kraft.

 2. Så roligt att få läsa om en krukväxt jag aldrig hört talas om. Och så vacker den är. Vilken ren vit färg på blomman. Skapar verkligen ett “vill-ha”-begär. Att den dessutom är lättskött låter ju fantastiskt bra. Tack för tipset! Här ska googlas 🙂

  Önskar dig en fin helg!
  /Anita

 3. Den var verkligen härlig och så bra att det finns vackra växter just nu när vi behöver dom som allra mest
  Ha en fin fredag
  Kram Meta

Kommentarer inaktiverade.